Siirry sisältöön

6.9.2023 otetuissa vesinäytteissä Jämijärven vesiosuuskunnan raakavedestä on löydetty vähäinen määrä suolistoperäistä enterokokki bakteeria (1 pmy / 100 ml). Verkostovedessä bakteereita ei havaittu. Tilanteen kartoittamiseksi on otettu uusintavesinäytteet 11.9.2023 kaivolta sekä verkostosta. Seuraavat tutkimustulokset valmistuvat mahdollisesti keskiviikkoon 13.9.2023 mennessä. Tuloksista tiedotetaan välittömästi vesiosuuskunnan kotitalouksia.

Enterokokkien esiintyminen juomavedessä on merkki ulosteperäisestä saastutuksesta, joten vedessä saattaa olla myös tautia aiheuttavia bakteereja tai viruksia. Kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä 5–10 min. Vettä voi käyttää peseytymiseen normaalisti. Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi, kunnes vesi on puhdasta.

Veden käyttöohjeet keittokehotuksen aikana

  • Keitä kaikki juotavaksi tai ruoanlaittoon tarkoitettu vesi. Riittävä veden keittoaika on 5–10 min. Muista keittää myös mehun laimennukseen käytettävä vesi. Jos vesi kiehuu ja tulee keitetyksi ruoanlaiton yhteydessä, sitä ei tarvitse etukäteen erikseen keittää.
  • Kahvin- tai vedenkeittimissä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.
  • Muistathan, että myöskään jääkuutioita ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.
  • Huuhtele vihannekset ja salaatit keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä.
  • Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.
  • Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen, peseytymiseen ja wc:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti. Huolehdi siitä, että pestyt astiat ja esimerkiksi leikkuualustat kuivuvat kunnolla ennen seuraavaa käyttöä. Lemmikkieläimille hanavettä voi tarjota normaalisti.

Lisätietoja:
Jämijärven vok, Jukka Sillanmäki p. 0400 628 679
Kankaanpään kaupunki, terveysvalvonta, Susanna Salokangas p. 044 577 3330