Siirry sisältöön

Maaseutuelinkeinopalvelut

Maaseutuelinkeinopalveluihin kuuluu maaseutuelinkeinojen hallinnon tehtävien hoitaminen ja maaseutuelinkeinojen kehittäminen.

Maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alue

Yhteistoimintasopimuksen mukaisesti 1.1.2013 aloitti toimintansa maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alue, joka käsittää Kankaanpään ja Parkanon kaupungit sekä Honkajoen,  Jämijärven, Kihniön ja Pomarkun kunnat. Hallinnosta vastaa Kankaanpään kaupunki ja asiakaspalvelua tarjotaan kaikissa sopijakuntien palvelupisteissä.  Yhteistoiminta-alueen tilaluku on 790 tukea hakevaa maatilaa (v. 2019) ja peltopinta-ala on 32 573 hehtaaria (v. 2019).

Honkajoen, Jämijärven ja Parkanon maaseutuviranomaiset siirtyivät Kankaanpään kaupungin palvelukseen. Kankaanpään maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen päätoimisena johtajana toimii Veli-Jukka Johansson.

***********

Eläinpalkkioiden haku alkaa 10.2. – ehtoihin tulossa tiukennuksia

EU:n eläinpalkkioihin on tulossa suuria muutoksia vuodelle 2022. Nautapalkkion, lypsylehmäpalkkion sekä lammas- ja vuohipalkkioiden ehdot varmistuivat 27.1.2022 annetusta valtioneuvoston asetuksesta.Eläintilat voivat hakea palkkioita verkkoasiointipalvelu Vipussa 10.2.–3.3.2022. Ruokavirasto valmistelee parhaillaan eläinpalkkioiden ehtoja valtioneuvoston asetuksen mukaisesti. Ehdot julkaistaan ennen haun alkamista ruokavirasto.fi-sivustolla.Osallistumisilmoitukset eläinpalkkioihin olivat voimassa vuoden 2021 loppuun asti, mutta jatkossa palkkioita on haettava vuosittain.

Palkkioiden määräytymisjaksot muuttuvat

Vuoden 2022 EU:n eläinpalkkioiden määräytymisjaksot ovat seuraavat:

  • nautapalkkio
    • teurashiehojen palkkio 1.1.–31.12
    • ruokintapäiväkohtaiset palkkiot 1.4.–31.12.
  • lypsylehmäpalkkio 1.4.–31.12.
  • uuhipalkkio 1.4.–31.12.
  • kuttupalkkio 1.4.–31.12.
  • teuraskaritsa- ja teuraskilipalkkio 1.1.–31.12.

Lisätietoja tuenhakijoille:

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 27.1.2022
Eläinpalkkioiden tukijärjestelmä muuttuu (ruokavirasto.fi)      

***************

Maaseutuyritysten elpymisvarojen haku on käynnissä

Maaseudun mikro- ja pienyritysten elpymisvarojen haku avautui. Tukea on haettavissa omistajavaihdoksiin sekä investointeihin, jotka edistävät uusiutuvan energian käyttöönottoa ja yrityksen energia- ja resurssitehokkuutta. Investoinnit rahoitetaan EU:n elpymisvaroista, joilla helpotetaan toipumista koronakriisistä. Ensimmäinen hakujakso päättyy 15.11.2021.

Nyt on aika panostaa uusiutuvaan energiaan

Yritys voi saada tukea esimerkiksi uusiutuvan energian tai yrityksen tuotantoa tehostavan teknologian käyttöönottoon. Tällaisia investointeja ovat esimerkiksi aurinkopaneelien tai ilmalämpöpumppujen hankinnat tai uudet laitteet ja ohjelmistot, jotka parantavat energia- tai materiaalitehokkuutta. Maataloustuotteita jalostavat yritykset voivat saada tukea 35 % investoinnin kustannuksista, muut maaseudun mikro- ja pienyritykset 30 %.

Elpymisvaroista rahoitetaan myös biokaasun tuotannon lisäämistä. Jos yritys rakentaa uuden biokaasuntuotantolaitoksen tai -yksikön, tukea voi saada 50 % investoinnin kustannuksista.

Neuvontaa yrityksen omistajanvaihdoksen tueksi

Investointien lisäksi elpymisrahoituksella vauhditetaan yrityksen omistajanvaihdoksia. Henkilö, joka valmistelee harvaan asutulla tai ydinmaaseudulla sijaitsevan yrityksen hankintaa, voi saada omistajanvaihdoksen valmisteluun tarvittavaan asiantuntija-apuun 5 000–10 000 euron tuen. Kyseessä on uusi tukimuoto.

Maaseudun yritystukia haetaan Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa. Elpymisvaroista on julkaistu oheinen infovideo https://www.youtube.com/watch?v=mKS0FR05kI8 jonka lisäksi löydät lisätietoja osoitteesta www.maaseutu.fi/elpymisrahoitus.

Päätöksen rahoituksesta tekee alueen ELY-keskus. ELY-keskuksesta saa myös lisätietoja tuesta ja tuen hakemisesta.Satakunnan ELY-keskuksen yritysasiantuntijatJari Hankaankorpijari.hankaankorpi@ely-keskus.fi+358 295 022 037Ari Nummelinari.nummelin@ely-keskus.fi+358 295 022 071

***********

Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin asiointipalvelu julkaistu

Ruokavirasto on julkaissut eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin sähköisen asiointipalvelun eläintenpitäjille maanantaina 23.8.2021. Asiointipalvelun avulla toimijat pystyvät itse taas tekemään ilmoitukset eläinten pitopaikoista, eläintenpidosta sekä haaskapaikoista. Toimijat voivat tehdä sovellukseen myös ilmoitukset eläinsuojelulain mukaisesta ilmoituksenvaraisesta toiminnasta, lisäten tarvittavat lisätiedot joko Lisätietoa-kohtaan tai ilmoituksensa liitteeksi.

Sovellukseen kirjaudutaan osoitteessa http://epr.ruokavirasto.fi.

**********

Viljelijä, oletko miettinyt, miten kevättyöt tilallasi tehdään, jos sairastut itse Koronavirukseen?

Lue alla oleva ”Kirje varautumisesta” ja täytä sen jälkeen ”Kevättöiden tarkistuslista”.

Kirje_varautumisesta

Kevättöiden_tarkistuslista

**********

Maaseututoimen henkilöstö:

Maaseutupäällikkö Veli-Jukka Johansson 044-5772484 (Kankaanpää)
Maaseutusihteeri Tuomo Leikkola 050-5721701 (Jämijärvi)
Maaseutusihteeri Ari Kortessalo 044-7865230 (Parkano ja
Kihniö)
Maaseutusihteeri Suvi Poikkeus 044-5775208 (Honkajoki ja Pomarkku)
Maaseutusihteeri Katja Kamppikoski 044-5772483 (Kankaanpää)

Henkilökohtainen sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@kankaanpaa.fi
Sähköpostiosoite, jonka kaikki em. henkilöt näkevät:  maaseutupalvelut@kankaanpaa.fi

Palvelupisteemme:

Kankaanpään maaseututoimisto  PL 36 38701 Kankaanpää
– käyntiosoite Kuninkaanlähteenkatu 12 Samassa pihassa kaupungintalon kanssa, pihan perällä oleva erillinen rakennus
Honkajoen virastotalo Porhontie 5 38950 Honkajoki
Jämijärven kunnanvirasto Peijarintie 5 A 38800 Jämijärvi
Kihniön kunnanvirasto Kihniöntie 46 39820 Kihniö
Parkanon kaupungintalo Parkanontie 37 39700 Parkano
Pomarkun kunnanvirasto Vanhatie 14 29630 Pomarkku

Kankaanpään maaseututoimisto löytyy osoitteesta Kuninkaanlähteenkatu 12, Kaupungintalon vieressä olevasta rakennuksesta.

Samasta paikasta löytyy myös Aktiivinen Pohjois-Satakunta r. y:n toimisto ja ProAgrian Kankaanpään toimipiste.

Kankaanpään maaseututoimisto

Olemme tavoitettavissa varmimmin arkisin klo 9-15. Kankaanpäässä ja Jämijärvellä pääsääntöisesti päivittäin, Honkajoella maanantai-tiistai ja torstai-perjantai, Kihniössä torstaisin, Parkanossa maanantai-keskiviikko ja perjantai, Pomarkussa keskiviikkoisin. Vuosilomien aikana päivystys on ensisijaisesti Kankaanpään päätoimipaikalla. Tarvittaessa läsnäolo kannattaa varmistaa etukäteen puhelimitse.