Siirry sisältöön

Maaseutuelinkeinopalvelut

Maaseutuelinkeinopalveluihin kuuluu maaseutuelinkeinojen hallinnon tehtävien hoitaminen ja maaseutuelinkeinojen kehittäminen.

Maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alue

Yhteistoimintasopimuksen mukaisesti 1.1.2013 aloitti toimintansa maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alue, joka käsittää Kankaanpään ja Parkanon kaupungit sekä Honkajoen,  Jämijärven, Kihniön ja Pomarkun kunnat. Hallinnosta vastaa Kankaanpään kaupunki ja asiakaspalvelua tarjotaan kaikissa sopijakuntien palvelupisteissä.  Yhteistoiminta-alueen tilaluku on 790 tukea hakevaa maatilaa (v. 2019) ja peltopinta-ala on 32 573 hehtaaria (v. 2019).

Honkajoen, Jämijärven ja Parkanon maaseutuviranomaiset siirtyivät Kankaanpään kaupungin palvelukseen. Kankaanpään maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen päätoimisena johtajana toimii Veli-Jukka Johansson.

***************

Peltotukikoulutukset kevät 2023

Alueellamme järjestetään keväällä koulutuksia. Koulutuksiin voi osallistua oheisten linkkien kautta. Kankaanpäässä järjestettävään tilaisuuteen voi ilmoittautua myös puhelimitse.  Koulutukset järjestetään yhteistyössä Satakunnan ELY-keskuksen kanssa.

Teams koulutus 21.3  klo 9-15

Ilmoittaudu koulutukseen tästä

14.4. Kankaanpääsali  klo 9-16

Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä

Tilaisuus striimataan. Voit seurata lähetystä täältä
Voit ilmoittautua myös puhelimitse 044-5772483. Ilmoittaudu 6.4. mennessä.

Koulutuksen ohjelma:

Avaus

Leader-info

Peltotukihaku 2023

Aktiiviviljelijä, maatalousmaa ja korvauskelpoisuus sekä maataloustoiminta

Ehdollisuus

Perustulotuki, uudelleenjakotuki, tärkkelysperunapalkkio , erikoiskasvipalkkio

Kansalliset peltotuet ja nuorten viljelijöiden tulotuki

Ekojärjestelmätuki

Luonnonhaittakorvaus ja ympäristösitoumus

Monitorointi, selvityspyynnöt, Vipu-mobiili

Luomukorvaus sekä maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimus

MTK: Onko pakko muuttua?

Maatilojen investointituet

 

Päivän aikana on myös lounastauko. Tilaisuudessa ei lounasta tarjota, joten varaudu käymään itsenäisesti lounaalla.

 

Tervetuloa!

***********

Oletko varautunut sähkökatkoihin?

Eurooppalainen energiakriisi on johtanut siihen, että tulevana talvena voi sähköntuotannosta tulla ajoittain pulaa. Niinpä meidänkin alueellemme voi tulla sähkökatkoja. Mahdolliset sähkökatkot saattavat kestää enintään kaksi tuntia kerrallaan. On silti syytä varautua pidempiinkin katkoksiin jos sähköntuotantoon tulee suurempia häiriöitä. Nyt onkin viimeinen aika hankkia kotivaraa katkon varalta pattereita tai varavirtalähteitä unohtamatta. Erityisesti kotieläintilojen kannattaa harkita aggregaatin hankkimista, jos sitä ei vielä tilalla ole. Olemassa olevat aggregaatit kannattaa testata, että ne myös toimivat. 
************

Viljelijä, älä osta pelloillesi hukkakauraongelmaa!

Viljelyn kustannuksia pitää pyrkiä kaikin keinoin pienentämään, mutta tarkastamattoman siemenen käyttäminen voi koitua yllättävän kalliiksi. Ruokavirasto suosittelee käyttämään viljelyksillä virallisesti tarkastettua eli sertifioitua siementä. Tarkastamattoman eli niin sanotun harmaan siemenen käyttö voi johtaa siihen, että saat pelloillesi rikkakasvi- tai hukkakauraongelman. Myös sadon määrä ja laatu voi alentua ja johtaa rahallisiin tappioihin. Alueellamme on ilmennyt useita tapauksia, joissa hukkakaura on tilalle tullut harmaan siemenen mukana. Ja onhan täysin moraalitonta myydä toiselle viljelijälle tarkastamatonta siementä, jos tilalla vielä on hukkakauraa.

Kun käytetään tarkastamatonta siementä, vastuu käytetyn siemenen mahdollisesti aiheuttamista ongelmista ja tappiosta jää aina siemenen käyttäjälle. Sertifioidun siemenen kaupassa viljelijä on oikeutettu vahingonkorvaukseen, jos siemenet eivät täytä siemenlaissa (600/2019) säädettyjä vaatimuksia.

Tarkastamattoman siemenen markkinointi ja myynti on siemenlaissa kielletty. Markkinoinniksi luetaan myös maatilojen välinen siemenkauppa. Markkinointia valvoo Ruokavirasto sekä ELY-keskukset ja laittomasta myynnistä voi jatkossa seurata seuraamusmaksu. Jos kohtaat tai epäilet laittomuuksia siemenkaupassa, niistä tulee ilmoittaa Ruokaviraston nettisivuilta löytyvällä lomakkeella.

Myyntiin saavat siementä pakata ainoastaan Ruokaviraston hyväksymät pakkaamot, joita Suomessa on tällä hetkellä 140. Luomusiemenen pakkauslupa näistä on 30 pakkaamolla. Luettelo hyväksytyistä siemenpakkaamoista löytyy Ruokaviraston nettisivuilta.

****************

Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin asiointipalvelu julkaistu

Ruokavirasto on julkaissut eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin sähköisen asiointipalvelun eläintenpitäjille maanantaina 23.8.2021. Asiointipalvelun avulla toimijat pystyvät itse taas tekemään ilmoitukset eläinten pitopaikoista, eläintenpidosta sekä haaskapaikoista. Toimijat voivat tehdä sovellukseen myös ilmoitukset eläinsuojelulain mukaisesta ilmoituksenvaraisesta toiminnasta, lisäten tarvittavat lisätiedot joko Lisätietoa-kohtaan tai ilmoituksensa liitteeksi.

Sovellukseen kirjaudutaan osoitteessa http://epr.ruokavirasto.fi.

**********

Maaseututoimen henkilöstö:

Maaseutupäällikkö Veli-Jukka Johansson 044 577 2484 (Kankaanpää)
Maaseutusihteeri Tuomo Leikkola 050 572 1701 (Jämijärvi)
Maaseutusihteeri Ari Kortessalo 044 786 5230 (Parkano ja Kihniö)
Maaseutusihteeri Suvi Poikkeus 044 577 5208 (Honkajoki ja Pomarkku)
Maaseutusihteeri Katja Kamppikoski 044 577 2483 (Kankaanpää)

Henkilökohtainen sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@kankaanpaa.fi
Sähköpostiosoite, jonka kaikki em. henkilöt näkevät:  maaseutupalvelut@kankaanpaa.fi

Palvelupisteemme:

Kankaanpään maaseututoimisto  PL 36 38701 Kankaanpää
 – käyntiosoite Kuninkaanlähteenkatu 12 Samassa pihassa kaupungintalon kanssa, pihan perällä oleva erillinen rakennus
Honkajoen virastotalo Porhontie 5 38950 Honkajoki
Jämijärven kunnanvirasto Peijarintie 5 A 38800 Jämijärvi
Kihniön kunnanvirasto Kihniöntie 46 39820 Kihniö
Parkanon kaupungintalo Parkanontie 37 39700 Parkano
Pomarkun kunnanvirasto Vanhatie 14 29630 Pomarkku

Kankaanpään maaseututoimisto löytyy osoitteesta Kuninkaanlähteenkatu 12, Kaupungintalon vieressä olevasta rakennuksesta.

Samasta paikasta löytyy myös Aktiivinen Pohjois-Satakunta r. y:n toimisto ja ProAgrian Kankaanpään toimipiste.

Kankaanpään maaseututoimisto

Olemme tavoitettavissa varmimmin arkisin klo 9–15. Kankaanpäässä ja Jämijärvellä pääsääntöisesti päivittäin, Honkajoella maanantai-tiistai ja torstai-perjantai, Kihniössä torstaisin, Parkanossa maanantai–keskiviikko ja perjantai, Pomarkussa keskiviikkoisin. Vuosilomien aikana päivystys on ensisijaisesti Kankaanpään päätoimipaikalla. Tarvittaessa läsnäolo kannattaa varmistaa etukäteen puhelimitse.