Siirry sisältöön

JÄTEHUOLTO JÄMIJÄRVEN KUNNAN ALUEELLA

Jätelaki velvoittaa järjestämään jätehuollon koko kunnan alueella.

 

Jämijärven alueen jätehuolto on toteutettu vuodesta 1996 alkaen muilta osin kiinteistökohtaisena paitsi kesäasuntojen osalta aluekeräysjärjestelmällä.

Kiinteistökohtaisessa jätehuollossa (asuinkiinteistöt) kiinteistön omistaja / haltija tekee sopimuksen suoraan jätteenkuljettajan kanssa, joka toimittaa jätteet kaatopaikalle ja perii maksut suoraan kiinteistöiltä.

Kesäasunnot kuuluvat kunnan ylläpitämän aluekeräysjärjestelmän piiriin.

Kesäasuntojen sekajätteen keräyspisteet sijaitsevat K-Market Jämijärven ja kirjastotalon välissä, Suurimaan kaupalta n. 200 m Tykköön suuntaan (Tykkööntie 1041), Tykköön koululla, Vihun Möökelissä sekä Mielahden ja Perhepuiston loma-asuntoalueilla, joihin kesäasuntojen sekajätteet tulee toimittaa.

Kunta perii kesäasunnoilta aluekeräyspisteen käytöstä vuosimaksun 92,73 €/vuosi (sis. alv 24 %).

Aluekeräysjärjestelmään hyväksyttyjen ympärivuotisessa käytössä olevien asuntojen vuosimaksu on 122,76 €/vuosi (sis. alv 24 %).

EKOMAKSU 15 €/vuosi (alv 0 %)

Asuntokohtaisesti perittävä jätehuollon perusmaksu alkaen 1.1.2022 (jätelain 78 §), jolla katetaan kuntalaisille tarjottavista maksuttomista palveluista aiheutuneet kustannukset.

 

K-Market Jämijärven ja kirjaston välissä sekä Suurimaan kaupan luona sijaitsevat myös

RINKI-ekopisteet, johon hyötyjätteet (paperi, lasi, metalli, kartonki ja muovi) tulee toimittaa lajiteltuina. Myös paristot voidaan toimittaa Eko-pisteen yhteydessä olevaan keräysastiaan.

Rinki-ekopisteverkostoa ylläpitää Rinki Oy. Lisätietoja www.rinkiin.fi.

Vaaralliset jätteet tulee toimittaa vaarallisten jätteiden keräykseen.

Kunta järjestää keräyksen joka toinen vuosi ja keräyksestä ilmoitetaan paikallislehdissä, kuntatiedotteessa ja kunnan nettisivuilla.

Tarpeettomat ja vanhentuneet lääkkeet voidaan toimittaa terveysasemalle tai apteekkiin.

Käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet voi toimittaa kunnan varastoalueella sijaitsevaan SER-keräyspisteeseen, Puhdistamontie 16 (avoinna arkisin klo 8–17).

 

MUOVI 

Muovinkeräys on kuntalaisten maksuttomassa käytössä. Muovipuristin sijaitsee Ekopisteellä, K-Market Jämijärven piha-alueella.

Muovipuristimeen saa laittaa ainoastaan muovisia tuotepakkauksia. 

Mitä pakkausmuovien keräykseen kuuluu laittaa?

Pakkausmuovien keräysastiaan saa laittaa ainoastaan tuotteiden muovipakkauksia. Pakkausten pitää olla tyhjiä ja ne pitää tarvittaessa puhdistaa huuhtelemalla tai pyyhkimällä. Jos tuote ei puhdistu näillä keinoilla, se kannattaa laittaa sekajätteeseen (energiajae). Pakkausten korkit, kannet ja vastaavat pitää irrottaa ennen keräykseen laittamista. Erilaisia purkkeja ja pakkauksia ei saa laittaa sisäkkäin.

Keräykseen voi laittaa esimerkiksi:

  • elintarvikkeiden muoviset pakkaukset (jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset)
  • pesuaine-, sampoo- ja saippuapakkaukset
  • muovipullot, -kanisterit ja -purkit
  • muovikassit, -pussit ja -kääreet
  • tuubit, putkilot, EPS-solumuovipakkaukset ja vastaavat

Huom. Pakkausmuovien keräykseen ei saa laittaa PVC-muovista valmistettuja pakkauksia. PVC-muovin tunnistaa merkistä, jossa on kolmion sisällä numero 3. PVC-muovi haittaa kierrätystä.

Keräykseen ei myöskään saa laittaa kovamuovisia tuotteita, kuten ämpäreitä, pakasterasioita, lasten leluja jne.

K-Marketin ja kirjaston välisellä Eko-pisteellä on kameravalvonta.