Siirry sisältöön

Muuttoilmoitus tulee lain mukaan tehdä aina, kun muuttaa pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Sen tulee kuitenkin olla maistraatissa viimeistään viikon kuluttua muutosta.

Muuttoilmoituksen voi tehdä helpoimmin sähköisessä asiointipalvelussa osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi (24 h/vrk) verkkopankkitunnusten, henkilökortin tai Postin käyttäjätunnuksen avulla.

Muuttoilmoituksen voi tehdä myös postista tai maistraatista noudettavalla lomakkeella.

Lisätietoja muuttoilmoitukseen liittyvistä asioista saa lähimmästä maistraatista.

Muuttoilmoituksesta on paljon hyötyä

Muuttoilmoituksella tiedot päivittyvät yhdellä kertaa sekä maistraattien ylläpitämään valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään että Postiin. Tekemällä muuttoilmoituksen hyvissä ajoin ennen muuttoa voi varmistaa, että postit tulevat heti oikeaan osoitteeseen. Ajantasaiset osoitetiedot nopeuttavat asiointia kotikunnassa, verot menevät oikeaan kuntaan ja vaaleissa pystyy äänestämään oman asuinalueen äänestyspaikassa.

Väestötietojärjestelmästä uudet osoitetiedot välitetään automaattisesti myös viranomaisille: muun muassa seurakunnille, Trafin ajoneuvo- ja ajokorttirekisteriin, Kelaan, verohallintoon sekä puolustusvoimille. Lisäksi monet eläkelaitokset, pankit, vakuutusyhtiöt, järjestöt, lehtitalot ja yritykset saavat uudet osoitetiedot suoraan väestötietojärjestelmästä.

Posti välittää osoitteiden muutos- ja korjaustietoja Postin kanssa sopimuksen tehneille asiakkaille.

  • Tietojen luovutuksen kieltäminen

Tietojen luovutuskiellot

Jokaisella on oikeus kieltää henkilö- ja osoitetietojensa luovutus väestötietojärjestelmästä yksityissektorin käyttöön mm. suoramarkkinointiin ja -mainontaan, etämyyntiin, markkina- ja mielipidetutkimukseen, osoitepalveluun tai sukututkimusta tai henkilömatrikkeleja varten.

Ilmoituksen tekeminen

Tietojen luovutuksen voit kieltää ilmoittamalla asiasta puhelimitse tai kirjallisesti maistraattiin. Täytettävän ja tulostettavan henkilötietojen luovutuksen kieltäminen -lomakkeen löydät sivujemme Lomakkeet-osiosta.

Sähköinen palvelu

Verkkolomakkeen voit täyttää ja lähettää suoraan selaimessa. Lomakkeen tiedot välittyvät toimivaltaiselle maistraatille suojattuja yhteyksiä pitkin. Tietojen luovutuksen kieltäminen ei edellytä sähköistä allekirjoitusta.

Henkilötietojen käsittelyä koskevaa tietoa löydät tietosuojavaltuutetun internetsivulta osoitteesta: http://www.tietosuoja.fi.

Postin ohje muuttoilmoituksen tekemiseksi