Eläintenpidon ja eläinten pitopaikan rekisteröinti
Eläintenpitäjä, jolla on hallinnassaan vähintään yksi nauta-, sika-, lammas-, vuohieläin tai siipikarjaa, on velvollinen rekisteröitymään kyseisen eläinlajin eläintenpitäjäksi. Lisäksi turkis-, kameli- ja hirvieläinten sekä mehiläisten ja kimalaisten pitäjien on rekisteröidyttävä. Rekisteröitymisvelvollisuus koskee sekä tuotantoeläinten että seura- ja harraste-eläinten pitäjiä.
Mikäli kananmunia aiotaan myydä oman talouden ulkopuolelle, tulee kanojen pitäjän huolehtia siipikarjan salmonellavalvonnan mukaisesta salmonellanäytteenotosta. Ohjeet ja lisätiedot löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta (www.ruokavirasto.fi).
Mikäli rekisteröityjen eläinten pitäminen on lopetettu, pitää tehdä ilmoitus eläinrekisteriin toiminnan lopettamisesta (sama lomake kuin rekisteröityminen eläintenpitäjäksi) sekä ilmoitus eläinlajin poistaminen pitopaikasta.
Ilmoitukset toimitetaan kunnan maaseututoimistoon.
Käyttöoikeuksien tilauslomake lammas-/vuohi-/sikarekistereihin: tilauslomake
Rekisteröitymislomakkeen voit tulostaa Ruokaviraston sivuilta tästä linkistä
Lisäksi eläinten pitopaikan pitää olla rekisteröity (pitopaikkatunnus). Ohjeet ja lomakkeen saat tästä linkistä
Eläinten merkitseminen ja rekisteröinti
Ruokaviraston sivuilta löytyy nautojen, sikojen, lampaiden, vuohien sekä hevoseläinten merkitsemis- ja rekisteröitymisohjeita. Ne löydät tästä linkistä