Siirry sisältöön

Eläintenpidon ja eläinten pitopaikan rekisteröinti

Eläintenpitäjä, jolla on hallinnassaan vähintään yksi nauta-, sika-, lammas-, vuohieläin tai siipikarjaa, on velvollinen rekisteröitymään kyseisen eläinlajin eläintenpitäjäksi. Lisäksi turkis-, kameli- ja hirvieläinten sekä mehiläisten ja kimalaisten pitäjien on rekisteröidyttävä. Rekisteröitymisvelvollisuus koskee sekä tuotantoeläinten että seura- ja harraste-eläinten pitäjiä.
Mikäli kananmunia aiotaan myydä oman talouden ulkopuolelle, tulee kanojen pitäjän huolehtia siipikarjan salmonellavalvonnan mukaisesta salmonellanäytteenotosta. Ohjeet ja lisätiedot löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta (www.ruokavirasto.fi).
Mikäli rekisteröityjen eläinten pitäminen on lopetettu, pitää tehdä ilmoitus eläinrekisteriin toiminnan lopettamisesta (sama lomake kuin rekisteröityminen eläintenpitäjäksi) sekä ilmoitus eläinlajin poistaminen pitopaikasta.

Ilmoitukset toimitetaan kunnan maaseututoimistoon.

Käyttöoikeuksien tilauslomake lammas-/vuohi-/sikarekistereihin: tilauslomake

Rekisteröitymislomakkeen voit tulostaa Ruokaviraston sivuilta tästä linkistä

Lisäksi eläinten pitopaikan pitää olla rekisteröity (pitopaikkatunnus). Ohjeet ja lomakkeen saat tästä linkistä

Eläinten merkitseminen ja rekisteröinti

Ruokaviraston sivuilta löytyy nautojen, sikojen, lampaiden, vuohien sekä hevoseläinten merkitsemis- ja rekisteröitymisohjeita. Ne löydät tästä linkistä