Jämijärven kunta

Villejä ajatuksia Jämijärven huippunopeasta langattomasta valokuituverkosta – Oletko jo sinut sen kanssa?

Alkuvuodesta olemme kuulleet ja lukeneet uutisia matkapuhelinverkkojen ongelmista ja siitä, mitä ongelmia niistä on aiheutunut edelleen verkkopalveluiden käyttäjille, kuntalaisille. Yle uutisoi 1.2.2016 tietoliikennetekniikan professori Jukka Lempiäisen varoittavan siitä, että suomalainen yhteiskunta luottaa sinisilmäisesti matkapuhelinverkkoihin. Lempiäisen mukaan ”Ei kukaan voi luvata, että matkapuhelinverkko toimisi aina”.

Teleoperaattori Anvian toimitusjohtaja Mika Vihervuori kirjoittaa Helsingin Sanomien Vieraskynässä (12.2.2016) olevan tosiasia, ettei mobiilitekniikan avulla pystytä vastaamaan valtavaan tietoliikenteen kasvun määrään. Hän mainitsee esimerkkeinä hoiva-, turva- ja viihdepalvelut, joiden tehokas käyttö voi olla käytännössä mahdotonta pelkän mobiiliyhteyden avulla. Vaikka mobiiliverkko on paikallaan liikuttaessa, niin kiinteistöihin vedetyt nopeat kuituliittymät takaavat Vihervuoren mukaan luotettavan ja käyttäjämäärästä riippumattoman nopeuden ja toimintavarmuuden.

Tällainen keskustelu herättää jokaisen kunnanjohtajan vakavasti pohtimaan, miten ne asiat ovat siellä omassa kunnassa: Miten meillä on varauduttu siihen, että mobiiliverkko ei jo ihan lähitulevaisuudessa enää välttämättä vastaa yksinään niihin tarpeisiin, joita kuntalaisilla, mökkiläisillä, yrittäjillä, yhteisöillä, julkisilla palveluilla ja ties millä taholla on ja tulee olemaan?

Meillä Pohjois-Satakunnassa asiat ovat keskimääräistä paremmin. Kankaanpään kaupunki sekä Jämijärven, Kiikoisten, Lavian ja Pomarkun kunnat ovat tehneet muutama vuosi sitten edelläkävijöiden päätöksen kuntiensa digitaali-infran rakentamiseksi: On päätetty rakentaa alueen kattava, kaikille operaattoreille avoin huippunopea valokuituverkko. Sittemmin verkon omistajapiiriin ovat kuntaliitosten myötä tulleet Sastamalan ja Porin kaupungit.

Jämijärven osalta koko runkoverkko on jo valmiina. Ulottuvillamme on nyt siis toimintavarma, hurjan suuren tiedonsiirron määrän ja nopeuden mahdollistama valokuituyhteys. Tammikuun alkupuolella oli jo noin 250 jämijärveläistä kotitaloutta ottanut palveluita käyttöönsä ja kirjallisia tilauksia oli noin 470. Mutta mitäs tuolla huippuunsa viritetyllä datayhteydellä sitten voisi tehdä? Mitä muuta kuin katsoa huippulaatuista ja häiriötöntä televisiota ja tehdä vaivattomasti etätöitä tai -opiskeluja?

Moni suomalainen on mobiiliverkkojen ongelmien ilmestyessä huokaillut muistojaan perinteisen lankapuhelimen toimintavarmuudesta. Muun muassa IP-puhelin käyttää äänen siirtämiseen valokuituverkkoa ja luonnollisesti tuossa verkossa siirtyy myös erilainen kuva. Nämä taas avaavat rajattomat mahdollisuudet esimerkiksi erilaisille, Vihervuorenkin mainitsemille hoiva- ja turvapalveluille.
Mitä sitten voisivat ihan käytännössä olla esimerkkejä vaikkapa noista hoiva- tai turvapalveluista, sitä olen itse ajatellut viime aikoina monesti. Mikäpä olisi mökkiläiselle hienompaa, kuin päästä tarvittaessa reaaliaikaisesti seuraamaan vaikka työpäivän alkajaisiksi toiselta paikkakunnalta, mitä sinne Jämille mahtaa sinä päivänä kuulua: Toimiiko se lämmitystekniikka, vaikka pakkanen on laskenut -30 asteeseen? Tekniikan säädöthän hoituvat monipuolisesti etänä, murtovalvonnasta puhumattakaan.

Onnellisen vanhuuden yhden tärkeimmän kulmakiven, itsemääräämisoikeuden, säilyttäminen mahdollisimman pitkään elämässä on suomalaiselle tärkeä arvo. Omassa kodissa elämistä tukemaan kehitettäviä palveluita tullee verkkoon lähiaikojen sisällä laaja repertuaari. Ne voivat olla palveluita jotka käsittävät ihan kaikkea helppokäyttöisistä kuvapuheluista ja toimintavarmoista turvarannekkeista älykkäisiin materiaaleihin, joiden avulla voidaan varmistaa vaikkapa turvallinen liikkuminen ja automaattiset kaatumishälytykset. Ei tarvitse hälyttää apua itse, kun matto tekee sen kaatuneen puolesta. Edelleen valokuidun kautta voitaneen pian tarkistaa vaikka verenpainetta ja kokoontua esimerkiksi kylän vanhimpien kanssa yhteiseen maanantain aamujumppaan ihan siitä kotoa käsin. Omaishoivan tueksi osaan kuvitella myös laajan kirjon erilaisia tukipalveluita helpottamaan hoitajan, omaisten ja hoivattavan arkea. Valokuituverkon palvelut rakentavat parhaimmillaan vahvaa yhteisöllisyyttä ja vähentävät tehokkaasti yksinäisyyttä. Niin ihmeelliseltä kuin se voi kuulostaakin!

Yrityksille rajaton tiedonsiirtokapasiteetti tarjoaa ymmärrettävästi monenlaisia mahdollisuuksia. Muistelen twiitanneeni jokin aika sitten 10-vuotiaasta pikkupojasta, joka aikoi perustaa yrityksen suunnittelemaan ja valmistamaan hevoselle ja ratsastajalle yhteen sopivia koruja. Mahtava liikeidea! Suomen tulevaisuus on tällaisissa innovatiivisissa lapsissa! Ehkä hänelle ei löydy riittävää asiakaskuntaa vielä Suomesta, mutta millaiset markkinat hänelle avautuu maailman laajuisesti. Maailma on hänelle nopean datayhteyden ansiosta helposti lähestyttävä markkinakenttä ja olen varma, että sinnikäs nuorimies tulee löytämään asiakaskunnan tuotteilleen.

Nämä esimerkit ovat sellaisia, joita minun on helppo käsittää huippunopean dataverkon meillä Jämijärvellä mahdollistamiksi yksinkertaisiksi ja jo oleviksi mahdollisuuksiksi. Mitä kaikkea muuta se voi mahdollistaa meille, en osaa kaikkea vielä edes kysyä. Siksi odotankin enemmän kuin innolla, että pääsen PSSV Palvelut Oy:n ”Kuitu käyttöön” -hankkeen ohjausryhmään oppimaan lisää tästä. Tarttukaa Pohjois-Satakunnan kuntien rakentaman huikean digitaali-infran mahdollisuuksiin ja ottakaa kuitu käyttöön! Tässä ei voi eikä pidä rajoittua ajattelemaan nyt nykyhetkeä ja sitä mitä on, vaan tunnustella tulevaisuuteen. Viisas mies sanoi minulle: ”Miksi ajat mopoautolla, kun sulla on Ferrari autotallissa”!

Onnellista, jo reippaaseen alkuun päässyttä vuotta 2016!

Jämijärvellä 26.2.2016,
Kirsi V