Jämijärven kunta

Kirjoitettu huhtikuu 07, 2017
Kirsi Virtanen

Liian pitkä aika vierähti edellisestä mietelmästä

Aamu-tv:stä kuulin Usa:n tekemästä ilmaiskusta Syyriaan, jossa kemiallisilla aseilla tehty kaasuisku oli vähän aikaisemmin tappanut siviilejä, pienistä lapsista ikäihmisiin. Maailma, jossa tavallinen ihminen, kuten sinä ja minä, joutuu pelkäämään alati milloin oman kotimaansa hallintoa, milloin sen hallintoa vastaan kamppailevia ryhmittymiä, tuntuu hyvin kaukaiselta, melkein käsittämättömältä. Elämmekö todella samassa maailmassa? Hengitämme samaa ilmaa, juomme samaa, maapallolle epätasaisesti jakautunutta vettä?

Valitettavasti asia on näin. Ihmisillä on sama maailma, eri todellisuudet. Pelon, epäluottamuksen ja vihan määrittelemässä yhteiskunnassa kuntalaisen odotukset hyvästa arjesta ovat erilaisia kuin yhteiskunnassa, jossa kuntalaiset pääsevät osallistumaan itse hyvän arjen rakentumiseen. Koin onnellisuutta, kun lähetin Kankaanpään Seudun toimittajan kysymykseen kunnassa olevista ”hyvistä jutuista” vastauksena 153-kohtaisen pikalistan. Vau!

Tavoitteena onnellinen ja hyvinvoiva jämijärveläinen

Hyvään elämään tähtää Jämijärven kuntastrategia 2030. Se maalaa kuvan kunnastamme reilun kymmenen vuoden kuluttua hyvänä maaseutuyhteisönä:

Pieni ja lennokas Jämijärvi on älykkäästi erikoistunut, kehittyvien pienyritysten kunta sekä aito, lämmin ja hyvinvoiva maaseutuyhteisö, jonka ylpeys – kiireen yläpuolella oleva Jämi – sauvoo koko seudun tärkeänä vetovoimatekijänä ja matkailun ladun avaajana.

Mitä kaikkea pitää tapahtua, että tuo yllä oleva visio olisi totta? Meillä jokaisella jämijärveläisellä ja täällä toimivalla yrittäjällä tai vapaaehtoistoimijalla on siihen arvokkaita ajatuksia. Olen sopinut jo joitakin tapaamisia erilaisten ryhmien kanssa toivoen, että saan paljon valaistusta siitä, miten Jämijärveä ohjataan kohti tuota visiota. Lähipäivinä sovin tapaamisia toivottavasti lisää.

Palatakseni tuohon alkuun vielä. Saamme olla kiitollisia 100-vuotiaassa Suomessa muun muassa siitä, että meillä on olemassa demokratia ja sen antamat menetelmät, joilla valtaa mitataan ilman, että kenenkään viattoman tarvitsee kuolla sen mittelön vuoksi. Jos olet äänioikeutettu, muista ehdottomasti käyttää tuo valtasi ja käy äänestämässä sunnuntaina. Se on demokratian tapa, jolla kansa ohjaa viisaasti omaa elinyhteisöään.