Jämijärven kunta

Jämijärvellä on oltu edelläkävijöitä, kun täällä on jo vuosia toiminut ”Pienten lasten koulu” Tykköön entisessä kyläkoulussa.

Ratkaisu on pedagoginen innovaatio, jollaisesta monessa paikassa vasta aletaan tuumia.

Kunnan ainoa koulu, yhtenäiskoulu, on jaettu kahteen toimipisteeseen, jossa toisessa ovat pikkuiset Satuaapiskirjan koulun kaltaisessa leikkiä ja lämpöä täynnä olevassa luonnonympäristössä. Tämä ratkaisu tarjoaa pedagogisesti ideaalisen lapsentahtisen alkuopetuksen eskarista toiselle luokka-asteelle ja samalla henkilöstölle vahvan ammatillisen tiimin huolehtia jokaisesta pienestä yksilöllisesti siten, että se ikioma oppimisen polku pääsee hyvään kehitykseen.

Kun hain Jämijärvelle töihin, sanoin Rolf-rexille tämän ns. Tykköön hautomo -ajattelun olevan edelläkävijyyttä ja vahvasti kiinni pienten opetuksen kehityssuunnassa. Kun sitten tulin valituksi, aloitin työt ja vierailin Tykköön hautomossa, sanoi pieni reipas tyttö minulle: ”Meidän koululla on kaikki, mitä lapsi voi tarvita.” Tuo jäi elämään myös kunnan esitteeseen.

Saamme olla Jämijärvellä aikastas ylpeitä tuosta Tykköön hautomosta. Minä olen ylpeä siellä toimivasta huipputiimistä. Hautomo tarjoaa ap-ip -toiminnan ja eskarilaisten päivähoidon lisäksi vielä avoimen kerhon niille pienokaisille, jotka eivät ole varhaiskasvatuksen piirissä. Kaikella tällä tavoitellaan jokaiselle lapselle onnellista koulupolun alkua ja sen jatkumoa kohti onnellista aikuisuutta.

Mitä pienet ja lennokkaat edellä, sitä isot ja kankeat perässä? 😉

Kommentti liittyy Antti Kaikkosen ideaan pienten lasten koulusta. (Linkki, luettu 28.2.2018 https://www.suomenmaa.fi/keskusta-nyt/kaikkonen-pienten-lasten-koulu-olisi-ratkaisu-oppimistulosten-eriarvoistumiseen-6.3.345211.577cf4e1d0 )