Jämijärven kunta

Olen tänään aloittanut työt Jämijärven vt. kunnanjohtajana. Olin tosin viime viikon ”harjoittelussa” ja asioihin perehtymässä, mikä oli varsin hyvä ratkaisu, koska koulurakentaminen, koulun väistötilat ja tietysti talouden suunnitteluun liittyvät kysymykset ovat kaikki kiireisen huomion tarpeessa. Tämän kokemuksen pohjalta työt ja tehtäväkenttä kaikkine haasteineen tuntuu miellyttävästi tutulta Kokemäen kaupunginjohtaja-ajoilta. Näkemyserot, niiden sovitteleminen sekä tarve pystyä perustelemaan päätöksiä ja ohjaustaan kuuluvat asiaan.

Aikoinaan opiskelin filosofiaa (tarkemmin ottaen argumentaatiota, etiikkaa ja demokratiateoriaa), sosiologiaa, hallintotiedettä, psykologiaa, tulevaisuuden tutkimusta sekä poliittista historiaa. Sittemmin voi sanoa, että olen tehnyt enemmän tai vähemmän hallinnollisia tai julkiseen päätöksentekoon liittyviä töitä viranhaltijana, poliittisena toimihenkilönä ja konsulttina. Olen iloinen, että olen toiminut myös opettajana, nuorisonohjaajana ja lohen kylkiruodon poistajana. Lapsena halusin ainakin kuntajohtajaksi, papiksi, psykologiksi, maantieteilijäksi ja ”liikemieheksi”, joista kaikki eivät ole toteutuneet. Onneksi olen sentään saanut tehdä töitä, joissa on ollut vähintäänkin elementtejä useammista haaveista. Ja niin on nytkin.

Työssäni keskeisiä asioita ovat sosiaali- ja terveydenhuollon seuranta ja ohjaus, elinkeinojen edistäminen, kouluasiat ja, kuten kuntajohtajalle kuuluu, päätöksenteon valmistelu. Sosiaali- ja terveydenhuolto on laaja ja mielenkiintoinen ala ja mielestäni vielä on mahdollisuuksia tehdä asioita samalla rahalla paremmin. Elinkeinojen edistäminen on sikäli suuri mahdollisuus, että Jämijärvellä jopa yksi yritys voi kääntää kunnan muuttovoittoiseksi. Koulurakentamisen hyvin hoitaminen kantaa vuosikymmenien päähän. Niinpä työ on taatusti antoisaa, kunhan jaksaa ”painaa”.

Tähän mennessä olen jo päässyt näkemään mm., että Jämijärvellä on upeita paikkoja oman asumiseni näkökulmasta, hienoja ihmisiä, huipputason kouluruokaa, mopojen ja rekan synnyttämiä aamuruuhkia ja vahvaa vpk-toimintaa. Jämin alueen tunsin jo osittain entuudestaan. Lisää uutta ja mielenkiintoista tulee varmasti vastaan.

Markus Ojakoski, vt kunnanjohtaja