Jämijärven kunta
Kirjoitettu marraskuu 11, 2016
Kirsi Virtanen

Tätä kirjoittaessani olen toipumassa molempien leukojeni leikkauksesta ja on hyvää aikaa pysähtyä hetkeksi ajattelemaan tätä ensimmäistä vuotta. Olemme talousarviovalmisteluiden kiireimmällä hetkellä.

Pieni kunta suuressa myllerryksessä

Vuoteen on mahtunut valtavan paljon erilaisia asioita. Osa niistä on asioita, joiden historia ulottuu vuosien, ellei jopa vuosikymmenten taakse ja jotka jatkuvat tuleville sukupolville kauas meidän jälkeemme. Osa taas on ollut sellaisia, jopa niin sanottuja ”mustia joutsenia”, ettei niistä ollut vielä tuloani edeltävänä kesänä mitään käsitystä tai kukaan ei olisi uskonut tapahtuvaksi. Olkoonkin asia mikä tahansa, näkyy se pienessä kunnassa vääjäämättä jollain tavalla kunnanjohtajan elämässä. En tietoisesti sano, että ”työssä”, koska tässä virkatehtävässä on hyvin erityinen yhtälö erottaa työ muusta elämästä.

Voisin kuvata tätä vuotta sellaisella esimerkillä, että olen pudonnut ilmasta uskomattoman kauniiseen paikkaan, jossa on ahkeria ihmisiä, yritteliäisyyttä ja vahvaa uskoa asioiden yhdessä tekemisen tärkeyteen. Tässä paikassa asustaa vaatimattomuus ja jopa vähättely omista upeista mahdollisuuksista. Täällä ei jaaritella tehtävän jotakin tai pidetä meteliä tekemisestä, vaan tehdään ja saadaan aikaiseksi. Se kuuluisa satakuntalainen kateus ei ole saanut täällä pysyvää eikä merkittävää jalansijaa, senkin olen oppinut.Jämijärvestä voi sanoa, että se on jo vuosia ollut ”mahdollistajakunta”, mikä termi on tullut trendisanaksi vasta viime vuosina kaikissa keskusteluissa puhuttaessa tulevaisuuden kunnasta. Täällä on kuitenkin oltu edelläkävijöitä ihan huomaamatta ja on ollut valtava ilo ja inspiraation lähde päästä mukaan tämän hyvin erityisen pienen kunnan kehitykseen.

Kunta on mahdollistanut muun muassa Jämillä monenlaisen kehittämisen. Ilman kunnan erittäin vahvaa roolia yhteistyössä eri tahojen kanssa olisi Jämi todennäköisesti hyvin toisenlainen tänään kuin se nyt on. Joskus minulle on sanottu, ettei sinne olisi pitänyt käyttää niin paljon kunnan taloudellisia resursseja, toisaalta taas myös niin, että on ollut tärkeää käyttää jokainen käytetty resurssi. Niin tai näin, jälkiviisaus on jokaiselle meistä arkipäivää. Varmaa kuitenkin on, että sote-kustannusten kehitys ja arvaamattomuus on ollut meidän vaikeutemme emmekä niihin ole juurikaan pystyneet itse vaikuttaa millään tavalla.

Erilaisten asioiden kehityskaaressa on aina jossain kohtaa hetki, jolloin asioiden kehittymiseksi vahvemmin tarvitaan uudenlaisia keinoja ja on mentävä eteenpäin. Jämin suhteen on nyt sellainen taitekohta. Jatkaessaan samalla roolilla, kunta toimisi pahimmillaan jarruna luonnolliselle ja terveelle elinkeinojen kehittymiselle, mitä Jämillä on ollut suuri ilo seurata tämän vuoden aikana tapahtuvan kiihtyvällä vauhdilla koko ajan. Jämijärven pienen ja lennokkaan kunnan on aika resursoida vahvemmin niihin asioihin, joita lähes turbulenttisesti muuttuva roolimme elinvoiman, terveyden ja hyvinvoinnin mahdollistajana tarvitsee.

Mitä minä ajattelen veroprosentin isosta korotuksesta?

Harkitsin pitkään, että lähdenkö esittämään kunnanhallitukselle veroprosentin huomattavan suurta korotusta. Tietysti harkitsin. Eihän sellaista asiaa voi heppoisin perustein tehdä missään saati pienessä maaseutukunnassa, jonne kaiken maailman halpuutuskampanjat ja muut vastaavat ovat olleet tuomassa kurjuutta rankalla kädellä ja se ruoska on sivaltanut viime vuosina kaikkia kuntalaisia verotulokertymän kautta.

Sanonta ”säästää itsensä hengiltä” toimii myös kuntataloudessa. Viisas ei tee sitä, vaan säästöjen kanssa on myös pystyttävä kehittämään ja luomaan uutta. Pelkillä säästöjen etsimisellä kunnan perustoiminnoista meillä ei ole realistisia mahdollisuuksia saada talouttamme tasapainoon. Tasapaino on, niin kunta- kuin yksityistaloudessakin, elintärkeää, jotta pystymme huolehtimaan tehtävistämme. Soten arvaamattomuus heilauttelee pienen kunnan taloutta vielä viimeiset pari vuotta. Sen jälkeen tilanne on toinen ja talouden suunnittelu lähtee huomattavasti paremmasta ennakoitavuudesta. Sen jälkeen kunnan rooli on myös muuttunut oleellisesti.

Isomman kertakorotuksen ja säästötoimien yhdistämisellä meidän on mahdollista saada taloutemme tasapainoon. Silloinkaan se ei ole mikään pieni juttu, vaan vaatii tosi paljon työtä ja vahvaa selkärankaa sekä meiltä työntekijäpuolen ihmisiltä että kunnan luottamushenkilöiltä. Mutta me onnistumme. Jämijärvellä ei jahkailla, vaan pannaan toimeksi. Meillä kunnan johtoryhmässä on vahva ajatus, että kun saavutetaan tietty tuloksen taso, lasketaan veroprosenttia. Tällä kaikella on tarkoituksena se, että pystymme itse päättämään tulevaisuudestamme. En puhu hallinnosta vaan meidän kaikkien elämästä Jämijärvellä, kiinteistöistä, koulusta, palveluista, elinvoimasta, ihan kaikesta.

Meidän viisi huonoa ja viisi hyvää tulevaisuusskenaariota

Seuraava kunnanjohtajan turinatunti, tarua vai totta, on kirjastossa 28.11. klo 18 – 19. Toivon, että olen siihen mennessä toipunut leukaleikkauksestani ja puhe taas kulkee kunnolla. Lähde silloin keskustelemaan kuntastrategian valmistelussa taustalla olleista viidestä huonosta ja viidestä hyvästä kuntamme tulevaisuusskenaariosta.

Sillä välin, toivotan erityisesti jämijärveläisille isille leppoisaa viikonloppua ja kaikille mukavaa marraskuuta!