Siirry sisältöön

Jämijärven kirkko

G. Th. Chiewitzin suunnittelema kirkko on vaatimattoman kokoinen, mutta varsin puhdaslinjaisena säilynyt. Kirkko on tornillinen, tasavartinen ristikirkko, jonka sakarat ovat hyvin lyhyet. Sisätiloissa on sakaroissa tasakatot ja ristikeskuksessa laakea kupoli. Kirkko liittyy muotokieleltään muihin vanhemman uusgotiikan puukirkkoihin. Alttaritaulun on maalannut Felix Frang vuonna 1897. Urut ovat vuodelta 1929. Kellotapuli valmistui ennen kirkkoa lokakuussa 1856, kun taas kirkon ”rakennussyyni” eli rakennustarkastus pidettiin vuonna 1860 syyskuun 22. päivänä. Jämijärven kirkkoa on kunnostettu useaan otteeseen. Viimeisimpänä tänne asennettiin maalämpö ja kesällä 2019 kirkon ovet maalattiin.

Jämijärveläiset kulkivat Kyrönkankaantietä kirkkoon Hämeenkyröön ja myöhemmin Ikaalisiin. Jämijärven väkiluku oli 1800-luvulla n. 1 600 asukasta ja pitäjän päättäjät anoivat senaatista lupaa perustaa saarnahuone sekä hautausmaa Jämijärvelle. Vaikka lupa saatiin, tähän ei ollut kuntalaisilla heti varaa, vaan senaatilta haettiin pappia ja lupaa väliaikaisen kirkon perustamista Ala-Peijarin talon tupaan. Tämä kirkonpaikka antoikin pirttikirkkolaisnimen jämijärveläisille. Perimätieto kertoo, että kun tätä kirkon ja pappilan paikkaa suunniteltiin Jämijärvelle, lupasi Josef Vanhatalo lahjoittaa kirkon tontin Tykköönjärven rannalta. Koska pöytäkirjamerkintöjä ei ole, tätä ei voida vahvistaa, mutta kirkko kuitenkin asettui tälle paikalle, kun Johansson Ala-Peijari ja Elias Ylipeijari lahjoittivat alueen kirkon tontiksi sekä pappilan ja hautausmaan tarpeisiin.

Jämijärven ensimmäinen pappi oli pitäjänapulainen Adolf Cedberg vuonna 1855.  Jämijärvi sai vuonna 1899 kirkkoherrakunnan oikeudet. Päätös astui kuitenkin voimaan vasta vuonna 1908 ja ensimmäinen kirkkoherra Juho Vihtori Leppänen tuli virkaansa.

Kirkkoherrakunnan toteutumisen siirtyminen johtui siitä, että juuri valittu kappalainen Viktor Järvinen ei seurakuntalaisten mielestä sopinut kappalaiseksi. Vuoden 2019 alusta Jämijärven seurakunta yhdistyi yhdessä Honkajoen seurakunnan kanssa Kankaanpään seurakuntaan ja siitä tuli kappeliseurakunta. Jämijärven tämänhetkinen kappalainen Taina Karvonen astui virkaansa 1.9.2019.