Siirry sisältöön
Musiikkineuvos Lasse Pihlajamaa (1916–2007) oli harmonikkataiteilija, säveltäjä, pedagogi, musiikkineuvos ja soitinrakentaja. Lassen perhe oli kahdeksanlapsinen. Isä kuoli lasten ollessa pieniä ja äiti elätti suurta perhettä yksinhuoltajana köyhissä oloissa. Heidän kotinsa oli kauppamatkustajien ja pelimannien vierailupaikka ja myös Lassen vanhemmat veljet alkoivat harrastaa musiikkia.
Lasse Pihlajamaa opetteli jo lapsena harmonikansoiton kotona vanhalla 1-rivisellä. Ensimmäisen viisirivisen haitarin hän sai 12-vuotiaana ja pari vuotta myöhemmin hän sai elantonsa pihasoittajana Porin puutalokortteleissa. Päästyään käsiksi kehittyneempään soittimeen hän kehitti itseopiskelun avulla määrätietoisesti niin tekniikkaansa kuin tulkintaansakin, edistyen 1930-luvulla esiintymään virtuoosinumeroineen jo tivoleihinkin.
Lasse Pihlajamaa suunnitteli ja toteutti syntymämökkinsä paikalle muistomerkin, Äiti-patsaan. Tämä valmistui kesällä 1975. Muistomerkki on Pihlajamaan mukaan omistettu kaikille äideille, sankareille, jotka ovat kasvattaneet perheensä vaikeissa oloissa. Muistomerkki on asetettu ikään kuin rikkirevityn rakennuksen sisään, ja siihen on kaiverrettu Muisto Äidille -kappaleen nuotit ja sanat. Monumentti kuvastaa ankaria olosuhteita, joissa Pihlajamaan perhe 1920-luvulla eli.
Lasse Pihlajamaa was a worldwide known self-taught accordionist, composer, teacher and accordion developer. He played a vital role in the evolution of Finnish accordion music towards what it is today. His virtuoso character pieces, written back in the 1940s, are written specifically for the accordion. He wrote many great waltzes, polkas, tangos and mazurkas. His accordion school in Helsinki between years 1957-1973 was a starting point for many Finnish artist and composers.
Lasse (Lauri Armas) Pihlajamaa was born in this same lot 1.8.1916.

Muisto äidille -muistomerkki