Jämijärven kunta

Talvi- ja jatkosotaan lähtijöiden muistokivi

Muistokivi on arvokas kunnian- ja kiitollisuudenosoitus sotaveteraaneille. Muistokivi löytyy Jämijärven Paikallisosuuspankin kiinteistön parkkipaikan reunalta.

Talvi- ja jatkosotaan lähteneiden muistopaasi Jämijärvellä

Sankarivainajien muistomerkki

Jämijärven hautausmaalla sijaitseva sankarivainajien muistomerkki ”Katse tulevaisuuteen” on presidentti Kyösti Kallion pojan Kalervo Kallion tekemä. Jämijärven hautausmaalla on myös Karjalaan jääneiden muistomerkki.

Sankarivainajien muistomerkki ”Katse tulevaisuuteen” Jämijärven hautausmaalla

”Muisto äidille” – muistomerkki

Musiikkineuvos Lasse Pihlajamaa (1916- 2007) rakensi v. 1975 Jämijärven Palokoskelle synnyinkotinsa paikalle muistomerkin äidilleen. Hänen mielestään äiti oli elämän suuri sankari, joka pystyi huolehtimaan perheestään vaikeissa olosuhteissa köyhyydestä, sairauksista ja väkivallasta huolimatta.

Muistomerkki löytyy Palokoskelta tien 261 varrelta osoitteesta Jämijärventie 639.

 

Lasse Pihlajamaan ”Muisto äidille” muistomerkki Jämijärvellä.

Jämijärvellä Lauttakankaalla 1918 surmattujen ja joukkohautaan haudattujen muistomerkki

Lauttakankaalla surmattiin 17.5.1918 8 sotavankia. Heidät haudattiin siellä joukkohautaan. Entinen Punakaartin keskusjärjestö ry pystytti haudalle muistomerkin v. 1963. Jämijärven Työväenyhdistys hankki patsaalle nimilaatan, joka paljastettiin vappuna 2018.

Jämijärvellä Lauttakankaalla 1918 surmattujen ja joukkohautaan haudattujen muistomerkki

Kotirintaman muistopaasi

Muistopaasi on omistettu sotiemme aikaisen kotirintaman muistolle vapautemme hyväksi tehdystä työstä.

Muistopaaden pystyttivät Jämijärveläisten sotavuodet -kirjan perinnetoimikunta ja Jämijärven kunta. Paasi on paljastettu 1.9.2013 ja se löytyy Kirkkopolun alkupäästä, kunnanviraston ja ministadionin välistä.

Kotirintaman muistopaasi Jämijärvellä

 

 

Viktor Andron muistomerkki

Lentosirkus Pilvien Huimapäät laskuvarjohyppääjän Viktor Andron muistomerkki sijaitsee Jämillä, kiitotie 33:n jatkeelta metsään menevän tieuran varrelta, ensimmäinen risteys oikealle. Andro menehtyi syksyllä 1949.