Siirry sisältöön

Jämijärven kotiseutumuseo

Jämijärven kotiseutumuseo sijaitsee kirkonmäellä kahdessa vanhassa aitassa. Uusklassistyylinen lainajyvämakasiini on rakennettu vuonna 1856. Kotiseutumuseossa on nähtävillä huonekaluja, kotitaloustavaraa ja mm. kiertokouluesineistöä. Kokoelmissa on mm. puisten salaojaputkien tekovälineet.

Jämijärven kunta omistaa kotiseutumuseon ja Jämijärvi-Seura Ry vaalii sekä vastaa museon toiminnasta. Kahdesta aitasta koottu kokonaisuus säilyttää kuntamme arjen historiaa. Toinen museon käytössä olevista aitoista on vanha pitäjän hirsinen lainamakasiini, joka on rakennettu vuonna 1856 uusklassiseen tyyliin ja toinen makasiineista on kuulunut alun perin pappilan aittoihin.

Lainamakasiini oli varhainen pankki. Hyviä satovuosina sinne varastoitiin ylijäämäviljaa, jota sitten myytiin mm. koulu- ja köyhäinhoitolaitoksen rahoittamiseksi tai syönti- ja siemenviljaksi sitä tarvitseville. Korkoa maksettiin niille, jotka sekä säilöivät viljaa ja kerättiin niiltä, jotka sitä ostivat. Murtoyrityksiä kestävä jykevine ovi- ja lukkolaitteineen sekä kaksoisseinärakennelmiensa ansiosta. Seinärakennelmissa voi tänä päivänä nähdä poranjälkiä, joilla on yritetty saada viljoja ulos makasiinista, tiettävästi siinä onnistumatta Kotiseutumuseossa on nähtävissä mm. kotitaloustavaraa, kiertokouluaineistoa, vanhoja työkaluja ja huonekaluja. Seinillä on myös runsaasti valokuvia Jämijärveltä ja hauska kertomus palvausperinteestä.

Alakerran vanhoihin laaritiloihin on rakennettu 1800-luvun loppua jäljittelevä huone tyypillisine huonekaluineen ja taloustavaroineen sekä kiertokoulun ja Jämijärvellä toimineiden yhdistysten historiasta koottu näyttely.

Museon erikoisuutena on yläkertaan sijoitetut työvälineet, joita on käytetty puisten salaojaputkien valmistamiseen. Puisia vesijohtoja alettiin Jämijärvellä valmistaa jo 1890-luvulla.

Kokonaisuudessaan museo kertoo omalla kielellään elämästä paikkakunnalla aina 1500-luvulta asti. Museoon tutustumista voi kysellä kunnan vapaa-aikatoimesta tai Jämijärvi-Seuran henkilöiltä. Kesäaikaan museo on auki heinäkuun sunnuntaisin klo 11–13. Jämijärvi-Seura järjestää myös draamallisia tutustumisia museoon.

Tässä linkki museokierrokseen Jämijärvi-Seura Ry:n nuorten tekemänä

The municipality of Jämijärvi owns a small heritage museum. The exhibition is located in two old granaries. The main one is built in 1856 in neoclassical style and used to serve as communal granary where over produced grain were stored and then sold to maintain schools and other social needs in our community. It actually worked as early bank. Other one originally belonged to the parsonage.

Jämin ilmailumuseo

Jämijärven lentopaikan luona on Jämijärvi-seuran vuosina 1999–2000 pystyttämä ilmailuperinnemuseo. Se kertoo lentopaikan historian vuodesta 1935. Näyttelyyn kuuluu mm. 1940-luvun Harakka II -liitokone, joka on koottu vuonna 1995.